Historik

Det hela började 1912

Vi kan med stolthet konstatera att det idag är fjärde generationen Ellström som äger och driver företaget.
 Det hela började 1912 med att Anders Petter Ellström insåg magin i det här med "rörliga" bilder. Filmapparat inköptes och lokal hyrdes. Anders Petter vevade fram filmerna medan sönerna Emil och Kalle på dragspel och fiol stod för musiken mellan varje filmbyte. När sedan ljudfilmen kom skapade man till en början ljudeffekterna med hjälp av allehanda hjälpmedel såsom sandpapper, plåtbitar och dubbla skivgrammofoner.

Under filmens glansdagar drev vi som mest fem biografer. Fyra i Ljusdal och en i Färila. Röda Kvarn var den första. Här visades förutom film också teateruppsättningar, musikunderhållning m m. I samband med hantverksmässan som anordnades i Ljusdals Folkets Park 1918 etablerades Parkbion. Det var en sommarbiograf och där visade vi filmer under fem årtionden. Samma år, 1918 drog vi också igång epoken Fenix i Ljusdal och Röda Kvarn i Färila. Här kunde publiken se favoriter som Fridolf Rudin, Edvard Persson och Åsa Nissefilmerna. Fenix var vår huvudbiograf fram till dess vi byggde Riobiografen 1939. Rio utrustade vi med den tidens modernaste maskinresurser som gjorde att hela filmen kunde köras utan avbrott.

Många publiksuceér har visats genom åren, inte minst filmer med anknyning till Hälsingland som "Driver dagg faller regn" och "LångLasse i Delsbo". Sistnämnda film sågs av ca 5000 personer, bara i Ljusdal.

I mitten av 70-talet var det dags för tredje generationen i familjen att ta över. Erik Ellström tillträdde som VD och ensam ägare. Det var den naturliga fortsättningen på biotraditionen. Under Eriks ledning satsade vi vidare på att visa attraktiva filmer och gjorde också den sista i raden av genomgripande renoveringar när det gäller lokalerna. Nya stolar, belysning och allmän upprustning blev resultatet och "nya" Rio hade tagit form.

Idag är det Krister Ellström som leder företaget. Under hans ledning har biografen Rio vid sekelskiftet fått en ny modern ljudanläggning (Dolby), ny filmduk och en modern filmprojektor med nonrewind-system.

Vi är en fristående biograf och kan på detta sätt jobba gentemot alla de stora filmbolagen. Vår målsättning inför framtiden är naturligtvis att fortsätta visa ett brett och aktuellt filmutbud som vi hoppas att vår trogna biopublik finner tillfredställande.

2009-01-18 är en sorgens dag då vi kan meddela att Erik Ellström hastigt gått bort. Erik blev 85 år och saknas främst av familj och vänner. Erik lämnar också ett stort tomrum efter sig i det stora arbete han genomfört genom åren för biografverksamheten i Ljusdalstrakten.

Efter en upphandling av digitalbio tillsammans med biograferna i Arbrå och Kilafors blir det klart för installation i augusti 2011.  Idag kan vi visa digital- och 3D-film samt direktsänd opera, konserter, teater, balett i vårt samarbete med Folkets Hus och Parker (FHP).

Hösten 2012 firar Ljusdals-Bio AB 100 år.

Nytt publikrekord i modern tid sattes så sent som julen 2015. Filmen "En man som heter Ove" sågs av totalt 4000 besökare. En fantastisk siffra med tanke på att biosäsongen totalt lockade 16000 besök.

I december 2017 gjordes förbättringar med ljud och bild. Två nya lågbashögtalare och kompletterande slutsteg installerades samtidigt som man uppgraderade till 7.1-ljud. I foajé och lounge visas det aktuella bioprogrammet med åtta digitala dataskärmar.

Ljusdals-Bio med personal hälsar er alla Hjärtligt Välkomna!